söndag 1 juni 2014

Pengar till vården

Börje Wennberg, landstingsråd S, är i sitt månadsbrev både nöjd och missnöjd med att produktionsstyrelsen fastställt en budget för Akademiska sjukhuset. Nöjd för att beslut nu fattats, missnöjd för att nästan halva verksamhetsåret rullat utan formellt fastställd budget. Bakgrunden - att budgeten är underfinansierad med 190 miljoner, i strid med landstingsfullmäktiges riktlinjer, är Wennberg inte heller nöjd med. Totalt blir det ett underskott för landstinget, skriver Wennberg.
Inom kort ska nu budgeten för 2015 fastställas och partierna har berättat om sina förslag. Ärligt talat skiljer sig förslagen inte så mycket, även om S brer på med 77 extra miljoner, pengar som staten står för om det blir en socialdemokratiskt ledd regering. Dessutom vill man ha avgiftsfrihet för barn och ungdom, samt för alla som är äldre än 85 år.
Om alliansen sitter kvar i landstinget, men socialdemokraterna leder regeringen, skulle givetvis landstinget få samma statsbidrag oavsett färg på landstingsstyret. Men det är knappast troligt att alliansen skulle räkna med ett sådant scenario i förväg.

1 kommentar:

  1. Nej, det stämmer. Alliansen använder inte "hittepå-pengar" för att få budgeten att gå ihop. Det är kanske därför som landstingets soliditet tack vare positiva resultat varje år har förbättrats kraftigt sedan 2006.

    SvaraRadera