torsdag 19 juni 2014

Newspeak

Hur kan bilden av verkligheten skilja sig så mycket som i fallet med sociala förebyggande insatser för unga i Uppsala. Medan politikerna (som Anders A Aronsson i UNT idag) säger att man satsar på förstärkt stöd till unga förbereder samtidigt kommunen neddragningar för att minska kostnaderna med 15,5 miljoner. Även om politikerna tror på effektivisering hos socialarbetarna och delvis förändrade prioriteringar kan väl det hela inte gå ihop? En så stor neddragning kan väl inte kallas satsning? Eller?

1 kommentar:

  1. Sjung öppenvårdens lov!!!!
    I politikens värld verkar allt vara möjligt!
    En kraftig nerdragning av vår öppenvård beskrivs som en stor satsning.
    Vad ska kommuninnevånarna TRO om oss gnälliga socialarbetare som målar F-N på väggen??
    Även jag tycker varje skattekrona ska gå till rätt sak!! Men våra beställare måste skaffa sig ett vetenskapligt underlag för sina bedömningar, det tycker jag vi kan kräva!

    Och ska man räkna ”pinnar” så måste pinnarna vara rätt räknade, mäta rätt saker och vara likvärdiga mellan olika aktörer .
    Om man trots ovanstående invändningar ändå kikar på de pinnar som finns och som redovisats för vår öppenvård, så har Råd &Stöd redovisat 950 pinnar av de 1000 som var målet. Hur menar nämnden att 50 färre pinnar ger signal om att en ”effektivisering” är nödvändig och den gör vi genom att ta bort 5,5 miljoner?? Öppenvården är direkt kopplad till att placeringar kan senareläggas eller helt förhindras. På vilket sätt har behoven av öppenvård förändrats undrar jag? Varför behöver vi göra 20% mindre av det vi gör? 20% färre möjligheter att förhindra placeringar...
    Det kommer leda till fler placeringar och större press på myndighetshandläggarna.
    Om varje varje skattekrona ska gå till rätt sak, se till att bevara öppenvården.

    SvaraRadera