måndag 27 maj 2013

Utköp av politiska skäl?

Den kanske intressantaste debatten i kommunfullmäktige kom sist: en debatt om alla de utköp av personal som kommunen ägnat sig åt i några år, främst för att anpassa skolan till minskande elevkullar (som snart är ett minne blott). Genom hundratals utköpta lärare slapp man gå LAS-vägen. Tanken var att de lärare som närmade sig pensionen skulle uppmuntras att sluta så att yngre kollegor inte skulle LASas ut. Frågan är om detta var bra eller om man bara betalade duktiga lärare för att hålla sig hemma istället för att göra nytta... Debatten blev intressant och visar att det inte är självklart vilken linje som är bäst. Dock lär utköpen bli färre framöver. Men den intressantaste frågan fick inte ställas - men kommunalrådet Maria Gardfjell (MP) gjorde det ändå: Fick Hilde Klasson (S) gå på grund av politiska skäl? Kommunalrådet Fredrik Ahlstedt (M) får svara vid kommunstyrelsens möte den 5 juni.

Intressant för kvällen var också den tudelade debatten om socialarbetarnas villkor. Den första delen dominerades av att ett femtiotal socialsekreterare satt på åhörarplats - och alla politiker som talade riktade sig tydligt till dessa. Fullmäktige skulle ha tagit upp debatten vid 15-tiden, men ärendena före drog ut på tiden och därmed började den 16.15 och pågick en halvtimme innan det blev middagspaus.
När alla beslutsärenden senare på kvällen var avverkade kunde debatten om socialarbetarna återupptas. Men då var åhörarläktaren i stort sett tom.

1 kommentar:

  1. 10-11/6 ska IVE 14-17 tas. LR planerar för em minimalistisk manifestation. Mer om detta senare.

    SvaraRadera