torsdag 2 maj 2013

Ebba till Bryssel?

Ebba Busch (KD) har nog en god chans att bli EU-parlamentariker. Hon har en stark ställning i partiet, speciellt bland de yngre, och hon har faktiskt jobbat lite i parlamentet också. Även om Lars Adaktusson vann det interna provvalet så ska nu partiet grilla kandidaterna och en nomineringskommitté ska lägga fram sitt förslag. Och i EU-valet kan mycket hända, inte minst för att valdeltagandet är svagt. Går t.ex. piratpartiet lika dåligt som junilistan tidigare? Att Ebba Busch själv gärna flyttar sin gärning till Bryssel är väl också uppenbart?

2 kommentarer:

 1. Ebba Busch är en mycket skicklig och karismatisk politiker och kommer säkert att göra bra ifrån i sig i personvalet - men sannolikheten att KD får fler mandat än ett i EP-valet 2014 är mycket lågt (matematiken säger att ungefär sju-åtta-nio procent behövs för två mandat - lite beroende på hur rösterna faller för övrigt. Tänk även på att SD lär ta två till tre mandat som fyller upp för eventuell förlust av PP:s två mandat).

  Dessutom måste Busch slå Adaktusson i antal röster, samt om partiet vågar - även Sacredus. Eftersom personvalet är så utslagsgivande jämfört med med listplaceringen (som är viktig som marknadsföring för kandidaten med vad det innebär i exponering och tv-debatter men långt ifrån lika viktig som i riksdagsvalet) så blir det snarare spelplanen för bedömning av chanser.

  Allt är iofs möjligt men kalla det för god chans tror jag är att ta i. God chans att få en framskjuten placering och avancera ytterligare i allmänhetens medvetande. God chans att göra bra i från sig i personvalet, ja men god chans att komma in i Parlamentet - nja.

  /Patrik

  SvaraRadera
 2. Men själva nomineringsprocessen är rätt sluten och öppen för maktspel - och med starka partivänner kan mycket hända... Men i grunden har du nog rätt - Adaktusson efterträder Svensson. Men osvuret är bäst...

  SvaraRadera