onsdag 16 januari 2013

Toppchef utsedd i Uppsala

En ny toppchef har i all tysthet anställts inom Uppsala kommun. Ja, helt tyst har det kanske inte riktigt varit kring tillsättningen, inget smyg eller så, men jag blev lite överraskad när tillsättningen tillkännagavs idag.
Det rör sig om produktionsdirektören för produktionsförvaltningen Vård och Bildning - en förvaltning som har 10 000 anställda som jobbar inom förskolan, skolan, vård och omsorg, kultur, fritid och arbetsmarknad - kort sagt den viktigaste kommunala verksamheten.
Jobbet innebär det yttersta ansvaret för 5,5 miljarder kronor i skattepengar och ger en lön på ungefär 100 000:- kronor i månaden.
Johan Fredriksson heter den nye direktören - och han bor inte i Uppsala om någon trodde det - utan i Bromma. På hans meritlista står bl.a. vice VD i den privata omsorgsverksamheten Frösunda LSS AB och ledningsuppdrag i vårdföretaget Aleris.
Men han har också varit projektledare för privatiseringen av S:t Görans sjukhus inom Stockholms läns landsting.
Återstår att se hur dessa meriter kommer att utnyttjas. Är det privatiseringar på gång - eller ska kommunen bara fortsätta att härma privata företags arbetsmetoder? Och om produktionsdirektören får 100 000:- kronor i lön - hur mycket ska då stadsdirektören - som är under rekrytering - tjäna?

1 kommentar:

  1. Det är märkligt detta med löner och verksamhetspengar. Det är svårt att få ekvationen att gå ihop. Förtroendet bara sjunker.

    SvaraRadera