onsdag 30 januari 2013

Stora bussbråket eskalerar

Nu har korten lagts när det gäller konflikten om Gamla Uppsala Buss överskottspengar. Hur frågan ska lösas verkar skrivet i stjärnorna. Men det är inte bara "näringslivsräven" Maria Mattsson Mähl (FP) som är kritisk till det upplägg som landstinget vill ha - som i praktiken för över drygt 20 miljoner till UL - genom retroaktiv prissänkning gällande kronor per vagnstimme. Ska pengarna tas ut som vinst msåte de beskattas - men pengarna behövs inom GUB för framtida investeringar, är väl ungefär vad GUB anser.

Ordföranden i bussbolagsstyrelsen Marie-Louise Ekholm (M) tog idag bladet från munnen och sa ett bestämt nej till upplägget. Andre vice ordföranden Lena Rönnberg (S) är också inne på linjen att upplägget är olagligt. Som stöd anförs en analys utförd av Lindahls advokatbyrå. Maria Gardfjell (MP) sitter också i styrelsen och ger eldunderstöd. Mer oklart är vad Emelie Eriksson (M) anser. Vice ordföranden Anders Westerlind (FP) vill inte uttala sig idag.

Men landstingets experter - däribland juristen Jens Larsson - har också gjort en analys, och menar att affärsupplägget är godkänt.
Om styrelsen i nästa vecka fullföljer sitt fronderande är det rimligt att tro att styrelsen avgår, troligtvis också VD Claes-Göran Alm, som idag hellre uttalar sig om hybridbussarnas framtid än sin egen.

1 kommentar:

  1. Tja, alla vi som jobbar på bolaget visste ju att det skulle bli så här med landstinget som ägare... I över ett år har vi haft dem som vår ägare... ännu har ingen hälsat oss välkomna till landstinget...

    SvaraRadera