fredag 21 september 2012

Regeringens budgetförslag - vinnare eller förlorare?

Det är lite oklart vad man ska rapportera när det gäller Uppsalas status som vinnare eller förlorare i regeringens budgetförslag.
Som sig bör får Uppsala universitet en del forskningssatsningar - som synbarligen gladde forskarna vid Ångströmslabbet vid energiminister Anna Karin Hatts (C) budgetpresentation under torsdagen. Dessutom får man en del andra anslagsökningar. Men universitetet hade hoppats på större utdelning vad gäller att inrätta extra studieplatser - där man fick 11 miljoner hade man hoppats på 80.
När det gäller kollektivtrafiken uppfattade jag presentationen som att järnvägssatsningen går Uppsala förbi (förutom del av utökat underhåll), men att trafiken kommer att gynnas av satsningarna i Stockholm   - den s.k. getingmidjan. På direkt fråga sa dock energiministern till mig att "tåget inte har gått" när det gäller Uppsalapendeln. Och då menade hon inte att det var en förklaring på varför det uppstår så många förseningar utan att det kommer fler satsningar så småningom och fyra spår till Uppsala kan vara ett sådant projekt.
Om man därav kan dra slutsatsen att pendlarna är vinnare (som UNT skriver idag) tycker jag kanske är lite tveksamt - även om underhåll m.m. säkert gör sitt till. Spårbristen löser man dock inte med det som hittills förts fram.
En annan sak som jag inte blir riktigt klar över är i vilken mån vindkraftintressenterna ska jubla eller ej. Anna Karin Hatt sa att regeringen uppmanar försvaret att redovisa hur de ska underlätta utbyggnaden av vindkraften - apropå att stora delar av t.ex. Uppsala kommuns yta fått tummen ned av försvaret för byggande av vindkraft. Men vad det leder till återstår kanske att se...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar