tisdag 25 september 2012

Att slira på sanningen

Johan Lundqvist (MP) gillar inte att kommunalrådet Stefan Hanna (C) "slirade på sanningen" när han i en debatt i TV4 Uppsala sa att alliansen "bara i år satsar 100 miljoner på gång- och cykelvägar" när sanningen är att 20 miljoner avsatts i budgeten för 2013. Han har förstås rätt - men jag misstänker att Stefan Hanna avsåg att säga att man i år beslutat om en satsning på 100 miljoner. Att satsningen sprids över åren 2013-16 (IVE-perioden) nämner han dock inte - och noga räknat är det 92 miljoner som enligt IVE-beslutet i början av sommaren ska satsas - inte 100.

Men det börjar bli ganska vanligt att politiker säger att si och så mycket ska satsas, utan att nämna tidsperspektivet. Tänk bara på alla budgetbesked som lämnats av regeringen i höst - summera dem och du får fram en summa långt högre än de 23 miljarder som angetts som reformutrymme 2013. En del av infrastruktursatsningarna sker på ganska lång sikt. Visst är detta ett oskick och kanske ett sätt att slira på sanningen, men som väljare får man lära sig att analysera noga vad som sägs.
Ett annat trick är att nämna siffror som för en privatperson verkar stora. T.ex. satsningen på "nattis" som ingår i budgeten. Satsningen innebär att 108 miljoner avsätts för att kommunerna ska erbjuda barnomsorg på obekväm arbetstid. Men om man slår ut detta på alla 290 kommuner blir det inte många nya tjänster att inrätta - Uppsala skulle kanske kunna få 2,5 miljoner att spendera - det räcker inte långt.

Slutsats: fundera över vad som egentligen sägs i politikernas sifferexempel...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar