måndag 17 september 2012

Mellan valen

Halva mandatperiodeb har gått och TV4Nyheterna Uppsala har kört mellanvalsdebatter. Vi ockuperade ett rum på "Lokföraren" - och ordnade 5 dueller och några av de viktigaste politikområdena i kommunen. Det handlade om äldreomsorg, skola-förskola, miljö, jobben och ekonomin.
Ganska bra debatter på det hela taget - argumenten från förra valrörelsen och från kommunens budgetdebatter satt där som de skulle. Men någon direkt nydanande politik märktes kanske inte - det beror väl troligen på att politikerna inte börjat fundera så mycket på 2014 års val ännu.
En annorlunda debatt blev miljödebatten. Där var det SD:s Stefan Lundqvist som debatterade med centerns Stefan Hanna. Lundqvist gick till attack främst mot dubbdäcksförbud, men också emot andra restriktioner på biltrafiken - den dåliga luften beror knappast på dubbdäcken, menade han bl.a. Vad exakt som skulle få luften i centrala Uppsala att bli så pass bra att de hotande EU-böterna ska undvikas fick jag inte riktigt klart för mig.
Uppsalas starka ekonomi och relativt låga arbetslöshet gör i viss mån oppositionspolitiken lite svår. Visst finns olika idéer om hur framförallt arbetslösheten bland ungdomar ska motverkas och visst finns skillnader i synen på kommunens budget. Men det råder också samstämmighet om en hel del. Ilona Szatmari Waldau (V) och Ebba Busch (KD) - i den första duellen - lyckades kanske bäst att framhålla ideologiska skillnader.
Det ska bli intressant att se hur alternativen utvecklar sig innan det är dags att driva valkampanjer igen...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar