tisdag 12 februari 2013

UCC och UAS - aldrig mötas de båda?

Det verkar minst sagt gå trögt i samtalen mellan Akademiska sjukhuset och Uppsala Cancer Clinic.
I ett brev till landstinget och till Akademiska sjukhuset konstaterar UCC att parterna står mycket långt från varandra - "UCC ser möjligheten till ett samarbete redan i nuläget medan Landstinget/Akademiska sjukhuset inte ser någon sådan möjlighet" heter det i brevet. Kruxet tycks vara att Akademiska bara kan tänka sig ett samarbete om verksamheten lokaliseras till UAS, medan UCC tycker att man kan hitta samarbetsmöjligheter redan idag - då UCC har sina lokaler i Samariterhemmet. Möjligheterna att nå en överenskommelse är mycket små, vilket drabbar patienter från Uppsala län som vill ha en operation på UCC, skriver de i sitt brev.

Men på Akademiska sjukhuset är tongångarna tydliga: i ett brev till sjukhusdirektör Lennart Persson skriver tre överläkare - docent Claes Juhlin, docent Urban Karlbom och professor Wilhelm Graf - att sjukhuset klarar de bukhinnecanceroperationer det handlar om utan att remittera till UCC. I polemik mot professor Lars Påhlman skriver de att "vi vill bestämt avfärda påståenden om att patienters liv äventyras. Akademiska sjukhusets behandling av patienter med bukhinnecancer håller hög kvalitet och vi har kapacitet att ta hand om patienter från såväl Uppsala som vår sjukvårdsregion." Brevet slutar med  en känga mot UCC: "Modern kirurgi byggs inte upp kring enskilda kirurger. Vi bygger system som är hållbara över tid."

Sjukhusdirektör Lennart Persson vill fortfarande inte uttala sig offentligt om den hårda bataljen - med hänvisning till att förhandlingar pågår. UCC anser inte att det pågår några förhandlingar och ansvarig politiker, landstingsrådet Anna Karin Klomp (KD), beklagar att det inte ser ut att bli något samarbete.

Återstår att se vart allt detta till slut landar - och vilka konsekvenser det kommer att få för cancerpatienterna...

5 kommentarer:

 1. Det är ju uppenbart att Akademiska sjukhusets ledning inte har "rent mjöl" i påsen. Den oberoende experten som kallades in - och som verkar ha "försvunnit" ur bild- var ju t.ex gammal kollega till Lennart Persson och Annika Brehmer. De satt i ledningen och styrelsen på Karolinska sjukhuset ihop, år 2008. Är inte det jäv? Hur kan det vara en oberoende person? Den s.k "experten" anser att UCC måste ligga på Ackis och Ackis hävdar att annars kan inte avtal skrivas. Att sedan UCC har lokaler i ett annat av Uppsalas sjukhus (ligger ju inte i en industilokal direkt) verkar ju inte duga. Att UCC lagt flera miljoner på att anpassa dessa till verksamheten och förbättra ventilation m.m., gör ju att det inte bara är att flytta. Det vet ledningen för Akademiska. Då "slipper" de skriva avtal och de får fortsätta sin försökskaninverksamhet. Måtte man inte bli drabbat av detta - ur många perspektiv! Att Påhlman skriver är ju ett tydligt tecken för att Akademiskas operationer går åt skogen. Det fattar ju alla! Hur kan de tre kirurgerna hävda att de fixar detta? Har de inget samvete? Fattar de inte vad de utsätter oss uppsalabor för? Jag förstår UCC, hur mycket kraft ska de lägga på detta. En hemsk sjukhusdirektör som utövar maktmissbruk och lögner från f.d kollegor, antar jag att det är. Jag förstår att dr Mahteme måste få lugn och ro så att han kan stå och operera detta komplicerade och rädda människoliv. Hur länge ska man orka bli motarbetad när det enda man vill är att rädda liv - och så är man grymt duktig på det dessutom?! Någon skicklig journalist borde "gräva" i detta. Mycket fult spel förekommer, det förstår ju vem som helst! Granska L. Persson och C. Juhlin! Kan någon få fram om någon de opererat lever idag? Kan någon få fram hur många de opererat?

  SvaraRadera
 2. Jag undrar var man kan läsa de öppna brev som Påhlman och de tre kirurgerna skrivit till landsting och sjukhusdirektör. Finns de på nätet någonstans?
  /Lena

  SvaraRadera
 3. De öppna breven kan beställas från Akademiska sjukhusets diarium - de är offentliga handlingar

  SvaraRadera
 4. En liten reflektion : Då Uppsala Cancer Clinics verksamhet startades tidigt hösten 2012 skickades brev från Claes Juhlin på Akademiska till alla sjukhus i Sverige som remitterat patienter med bukhinnecancer, där han beklagade att behandlingen av dessa (radikalkirurgi + varm cytostatika i buken) inte längre kunde erbjudas i Uppsala och att remisserna returnerades. Inget sades om att behandlingen faktiskt fanns kvar, men bedrevs utanför AS väggar. Patienter från C-län som vid tiden var i behov av behandlingen erbjöds att skickas till bl a Frankrike (Helena som sedan valde att betala själv för sin operation på UCC). Samma kirurger som nu går ut och hävdar att det minsann går jättebra att erbjuda dessa patienter bra vård på AS, arbetade i början av hösten 2012 på Akademiska. Vad har förändrats som helt plötsligt gör att det går så bra att operera dessa patienter nu?
  Anledningen till att dr Matheme drog igång UCC var att resurserna på Akademiska inte räckte till för att kunna operera patienterna i tid, flera fick vänta för länge och hann bli inoperabla och/eller var tvungna att få många onödiga cellgiftskurer i väntan på operation. Det krävs inget geni för att förstå att resurserna på Akademiska knappast har ökat sedan dr Matheme slutade där.
  Sedan augusti 2012 har man vid UCC opererat fler patienter med bukhinnecancer än samtliga svenska sjukhus tillsammans under denna tid...

  SvaraRadera
 5. Ja, det är så fascinerande. Det har opererats över 70 stycken och det går "som en dans". Akademiskas ledning vill bara jävlas för att de nu förlorar 60 miljoner om året då Haile gav sig av. De tror att de jävlas genom att vägra remittera patienter dit. De fattar inte bättre än så. De fattar inte att de istället har ihjäl uppsalabor. De bryr sig inte ens om det. Verkar ha stora samveten, de där maktgalna gubbarna! Kirurgerna som skrivit måste nog alltid varit "sotis" på Haile Mahteme. Alla som kommit i kontakt med honom, älskar honom och hans fina sätt. Alla märker att han alltid "ger järnet" för att operera sina patienter. Han spar aldrig på krutet! Han är inte bara skicklig som kirurg. Han är oerhört empatisk dessutom. Både högt IQ och EQ. De andra tre har väl alltid stått i skuggan av honom - och det vet vi ju att den svenska avundsjukan är livsfarlig... Men att de får bete sig så här och inte stoppas av våra folkvalda politiker - det fattar inte jag. Det osar skumt...

  SvaraRadera