torsdag 21 februari 2013

Bokslut 2012

Uppsala kommun redovisar ett överskott på 20 miljoner kronor för 2012 års verksamhet. Det är alldeles för lite - överskottsmålet är egentligen 2% - bortåt 200 miljoner. Men så högt siktade inte politikerna under 2012 - utifrån budget får väl överskottet på 20 miljoner vara OK.
Bokslutet avslöjar dock en del andra oroande tendenser. Flera nämnder redovisar kraftiga underskott. Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden missar sin budget med 80 miljoner, Vård och bildning går med 100 miljoner kronor minus. Äldrenämnden - som ju tidigare bidragit med överskott - går 11 miljoner back. Det är i och för sig en bra siffra jämfört med vad man spådde så sent som i augusti.

Fredrik Ahlstedt (M) är ganska nöjd med resultatet, men skriver att det finns problem med kostnadsutvecklingen och att ytterligare åtgärder blir nödvändiga under 2013. Nedskärningssignaler, alltså.
I sammanhanget kan man undra hur det blir med lokalkostnaderna för bl.a. skolorna - även de som stängs kostar pengar - och GUC:s flytt till Bolandsskolan blir inte gratis...

2,3 procent steg skatteintäkterna, kostnaderna med det dubbla. Kommunen räddas genom engångsintäkter från mark- och exploateringsverksamhet - samt återbetalda premier från arbetsmarknadsförsäkringen. Förstärkningar av engångskaraktär alltså. Det gäller nog att spara om pengarna ska räcka 2013-14. Sveriges kommuner och landsting verkar dock få lite mer att röra sig med än man beräknade i höstas...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar