tisdag 5 februari 2013

Brott mot hederskodex?

"Det bästa vore förstås att återbörda Haile Mahtemes verksamhet till Akademiska sjukhusets lokaler. Om detta är möjligt vet jag ej och det får framtiden visa. Men ett är säkert och det är att Du och våra landstingstjänstemän och politiker spelar ett våldsamt högt spel, där insatsen är människoliv, och detta kan jag bara inte tyst åse utan att reagera. Som situationen är nu anser jag att vi på Akademiska sjukhuset har, med vårt agerande, passerat gränsen för läkares hederskodex, vilket är ett flagrant brott mot Helsingforsdeklarationen."
Den som skrivit ovanstående är professor Lars Påhlman, överläkare vid Akademiska sjukhusets tarmkirurgsektion. Han har haft en mycket stor inverkan och betydelse när det gäller att bygga upp know how och arbetsmetoder för kirurgi gällande tarm- och bukhinnecancer. En av hans adepter är cancerläkaren Haile Matheme som i somras startade Uppsala Cancer Clinic (UCC). Lars Påhlman var inte glad då dr Matheme beslutade sig för att lämna sjukhuset och starta eget. Han tyckte inte att sådan avancerad vård skulle drivas utanför det stora, resursstarka och framgångsrika universitetssjukhuset. Ändå blev det så.
Brevcitatet ovan kommer från ett öppet brev till sjukhusdirektör Lennart Persson. Påhlmans budskap är att sjukhusledningen borde köpa tjänster från UCC - varför inte? när UAS säljer tjänster till kliniken? undrar han.
Enligt Påhlman finns det omkring 400 patienter årligen runt om i landet som skulle behöva en operation mot bukhinnecancer. Ifjol lyckades de kliniker som erbjuder sådana operationer hinna med 40-50 sådana - om man inte räknar med UCC, som genomförde ca. 60 operationer. Varför inte låta UCC ta sig an de svåra sjukdomsfall där de har speciell kompetens genom dr Matheme, undrar dr Påhlman. Sjukhusledningen vill idag inte kommentera - de hänvisar till att diskussioner pågår med UCC. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar