tisdag 19 november 2013

Korruption i Uppsala

Två personer avskedas och ytterligare tre har avstängts från sina jobb vid Uppsala kommun i en omfattande korruptionshärva som nu avslöjats i Uppsala kommun. En av de två som sagts upp har dessutom polisanmälts för trolöshet mot huvudman.
Det hela handlar om arrende- och hyresavtal långt under marknadsmässiga priser - fastigheter har hyrts ut till vänner och närstående till de inblandade tjänstemännen och till kollegor. Kommunen har förlorat miljontals kronor - hur mycket är inte utrett - och det hela har pågått i minst tjugo år. Om de inblandade haft någon nämnvärd egen vinning av upplägget är oklart.
Allt detta berättade stadsdirektör Joachim Danielsson och kommunstyrelsens ordförande Fredrik Ahlstedt (M) vid en presskonferens idag.
Hur har detta kunnat ske? Varför har inte revisorer, arbetskamrater, chefer, ansvariga politiker märkt något och slagit larm?
Nu får polisen utreda saken och en extern utredare får jobba med att bringa ordning i verksamheten. Dessutom ska en "Whistle blowerfunktion" inrättas dit man kan vända sig för att påtala brister - något som miljöpartiet föreslog för några år sedan i svallvågorna av Göteborgs korruptionsskandal.
En omorganisation - med inrättande av de nya fastighetsbolagen - gjorde det nödvändigt att gå igenom hela verksamheten från grunden. Det ledde till upptäckten av oegentligheterna. Men frågan är om inte det gjorts alltför många omorganisationer som inte tillåtits "sätta sig" under åren som gått... Kanske har det svåröverblickbara fältet bidragit till att möjliggöra det hela. Eller är det bristande kompetens och omdöme?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar