torsdag 15 november 2012

MEX tex

MEX - eller markexploateringsutskottet - inrättades som ett utskott under kommunstyrelsen som skulle handlägga mark- och exploateringsfrågor på ett övergripande plan. Utskottet är en följd av omorganisationen som trädde i kraft vid årsskiftet. 7 ledamöter, varav 6 råkar vara kommunalråd.
När ersättningen till ledamöterna ska fastställas är det en fråga på flera plan. Dels är det en fråga vad arbetet kan vara värt 2-3000:- kronor per månad är nog en rimlig nivå om man tänker på hur mycket jobb som ska uträttas. Men om man är kommunalråd har det av hävd varit så att kommunalrådsarvodet är ett heltidsarvode - så därför borde inget extra arvode utgå för dessa nya arbetsuppgifter. Men det är bara två av kommunalråden som har heltidsarvode - Fredrik Ahlstedt (M) (som dessutom är kommunstyrelsens ordförande) och Marlene Burwick (S). Övriga kommunalråd har uppdraget på deltid.
Men det är inte hela historien. Flera av kommunalråden - som Cecilia Forss (M), Ebba Busch (KD), Mohamad Hassan (FP) och Cecilia Hamenius (FP) har visserligen deltidsuppdrag, men samtidigt är de ordförande i tunga nämnder - och för dess uppdrag får de arvode och drygar därmed ut sina deltidsuppdrag. Vänsterpartiets kommunalråd - Ilona Szatmari Waldau - har ett deltidsuppdrag, men tycker att det arvode som det för med sig mycket väl motsvarar en heltidslön.

Hur ska det då gå med arvodena till MEX-utskottet? Det rimliga vore väl egentligen att utreda villkoren för våra kommunalråd en gång för alla. Då handlar det inte bara om hur mycket kommunen ska betala ett kommunalråd utan också hur många sådana vi ska ha.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar