torsdag 22 november 2012

Bara vanligt vatten?

Det finns perfluorerade alkylsyrerester i vattnet som ta ut ur Uppsalaåsen vid Studenternas-Akademiska. Det rör sig om små föroreningar och enligt livsmedelsverket finns ingen akut hälsorisk, men ämnena bryts ned långsamt och långvarig exponering kan leda till en del olika sjukdomstillstånd, tror man. Det är rester från brandskyddsövningar med brandsläckningsskum som troligen orsakat föroreningen och urlakningen kan leda till mångåriga problem. Uppsala Vatten försöker hitta sätt att filtrera bort föroreningarna.
Under tiden är brunnarna vid denna vattentäkt stängda. Tack vare överkapacitet klarar Uppsala Vatten ändå att försörja Uppsala med vatten.
Men Akademiska sjukhuset - som tar vatten från egna brunnar i samma område - har nu åter tagit sina egna brunnar i bruk, trots att spår av föroreningarna finns kvar. Bakgrunden är att en del andra problem har uppstått då reservvattnet från Uppsala Vatten använts - bland annat har för lågt vattentryck orsakat en del problem. Beslutet att åter använda det förorenade vattnet kritiseras nu av bl.a. miljöpartiets landstingsråd Johan Edstav. -Vi bör tillämpa försiktighetsprincipen och undvika vatten som innehåller PFAA - särskilt som alternativ finns. Att öka trycket på reservvattnet är ett relativt enkelt tekniskt problem, som kan lösas, menar han.
Det förorenade vattnet har också använts i debatten om civilflyg på Ärna - eller om det (o)lämpliga i att ha en flygplats så nära en storstads vattentäkt. Ett argument som bör prövas.
Men man kan ju också konstatera att planerarna på 1200-talet missade att lokaliseringen av sjukvårdsverksamhet på en vattenåder inte var helt lyckat - särskilt inte med den omfattning det skulle få så småningom...Inslag i TV4Nyheterna Uppsala

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar