lördag 10 oktober 2015

Är det en skorsten?

Så invigdes till slut "Den tionde skorstenen" i Tegnérparken idag. Konstverket av konstnären Jan Svennungsson, uppväxt i Uppsala, är det tionde i en serie liknande konstverk runt om i världen. Fast varje ny skorsten är en meter högre än föregångaren. Den i Uppsala är 19 meter, men det är inte så högt om man jämför med den gamla skorsten som en gång i tiden byggdes av S:t Eriks tegelfabrik i närheten. Tegelfabriken låg där Tiundaskolan nu finns (men den ska ju rivas). Skorstenen där var enligt uppgift 51 meter hög.
Invigningen förrättades av Eva Edwardsson (FP) och Peter Gustavsson (S) - förutvarande och nuvarande ordförande i kulturnämnden - inför några hundra intresserade. De flesta tycktes anse att konstverket var ganska "coolt" och några protester märktes inte trots det kyliga vädret...

2 kommentarer:

  1. Michael Wågström10 oktober 2015 10:37

    Hej, bra att du håller koll på närområdet. Eftersom jag bor i Göteborg läser jag inte UNT. Eftersom jag har släkt och vänner i Uppsala bryr jag mig om vad som händer i staden, min "lärdomsstad". Tack vare dig hålls jag uppdaterad!

    SvaraRadera