tisdag 27 november 2012

Väntläge i förskoleutbyggnaden

I en mailväxling mellan de personer som under hösten förberett satsningen på modulförskolor framgår häpnadsväckande saker: en förskoleenhet som skulle ge ett 70-tal platser vid nyår har lagts i "väntläge"!
Det är kanske inte konstigt att knappt någon av de 600 platser som skulle stå klara att tas i anspråk vid nyår kommer att vara klar under första kvartalet nästa år.
Den förskola som lagts i "väntläge" skulle ha varit klar redan - barn- och ungdomsnämnden beställde en ny förskola i bostadsområdet Trasthagen i Sunnersta redan för ett och ett halvt år sedan. Nu kan det dröja upp till 3 år innan den finns på plats - om väntläget utmynnar i att det bör byggas en permanent förskola på platsen. Kommunalrådet Cecilia Forss (M), som satsat mycket politisk prestige på att lova att det inte skulle vara något dagistrassel 2012 river sitt hår idag. Förskolan i Trasthagen ska ut ur väntläget och byggas så snabbt det går! säger hon.
Visserligen är det inte så många barn som akut köar i Sunnersta, men ett 50-tal barn står i byteskö - de skjutsas nu till olika dagis runt om i stan eftersom dagiset i Trasthagen inte funnits på plats vid inflyttningen till området. "Så snabbt som möjligt" innebär att en modulförskola kan ta emot barn till hösten, skulle jag tro...
Vad beror detta kaos på? Är det Uppsalas "skyll-på-någon-annan-organisation" som är skurken?

1 kommentar:

  1. Kan man tänka sig att det finns andra skurkar än en abstrakt "organisation"? Kan ansvaret ligga på den moderata ordförande i fastighetsägarnämnden som inte har lyckats styra sitt fastighetskontor? Kan ansvaret ligga på den moderata ordförande i byggnadsnämnden, som inte klarar väntetiderna för bygglov och är mer intresserad av vikingaparker än dagistomter? Kan det finnas en muntlig överenskommelse mellan det moderata och det kristdemomokatiska kommunalrådet om att ligga lågt med utbyggnaden av förskoleplatserna för att familjerna ska "välja" vårdnadsbidrag? Eller är skurken en ideologisk moderat övertro om att marknaden skulle sköta detta? Ja, var beror detta kaos på? Det gynnar definitivt inte arbetslinjen och tillväxten i stan.

    SvaraRadera