onsdag 31 oktober 2012

Till vägs ände

Ärnafrågan är nu nästan vid vägs ände. Regeringen har ännu inte avgjort ärendet, trots att det gått ungefär 18 månader sedan mark- och miljödomstolen lämnade sitt utlåtande. Som expertmyndighet åt regeringen avrådde miljödomstolen från att godkänna planerna på civilflyg på Ärna. Nu har ärendet skickats ut på remiss, främst till en rad statliga myndigheter, men också Uppsala kommun.
Att remissen kommer nu anses tyda på att regeringen nu är nära ett beslut, men vill ge ett sista tillfälle att komplettera bilden av ärendet. Det är ovanligt att regeringen går emot miljödomstolen i ett sådant ärende - men det har hänt. Öresundsbron är ett känt exempel, som f.ö. ledde till att centerledaren Olof Johansson lämnade regeringen... Att Annie Lööf skulle få anledning till något liknande är väl inte troligt - så symboltung är knappast Ärnafrågan.
Uppsala Airports optimistiske VD Frode Skulbru är förhoppningsfull om att snart kunna dra igång civilflygsprojektet på allvar, men bland politikerna i stadshuset finns en majoritet som säger nej till projektet (vilket värde det nu kan ha - regeringen äger ju frågan).
Om några veckor går remisstiden ut och ett beslut om Ärna kan vara klart i bästa fall före jul.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar