fredag 26 oktober 2012

Cancerkliniken och Akademiska

Den utredning som Anders Thulin - expert från Sveriges kommuner och landsting - nu överlämnat gör tummen ner för ett upphandlat avtal med Uppsala Cancer Clinic, vilket kan tyckas som ett bakslag för kliniken och dess chef Haile Matheme. Men samtidigt rekommenderas Akademiska att samarbeta med kliniken och inte bygga upp en parallell liknande kirurgenhet, om jag förstår rapporten rätt. Det innebär att kliniken kan fortsätta att ta emot patienter och genomföra operationer mot bukhinnecancer. Hittills har man gjort 36 operationer under de tio veckor kliniken varit igång. Under hela förra året gjordes 58 operationer av samma team, då i Akademiska sjukhusets regi. En avsevärt mer effektiv organisation, kan man tycka.
Måste det vara så? Att specialister öppnar eget för att hinna beta av köer? Eller varför blir det så här?
Ska det hela utvecklas så att framstående specialister öppnar egna kliniker för att slippa sjukhusets tungrodda byråkrati? Står vi inför en omfattande privatisering av den högspecialiserade vården? Är det i så fall önskvärt? Hur bör den offentligdrivna vården bemöta utvecklingen - samarbete eller konkurrens? Kan man skapa tillräckligt goda villkor för specialisterna så att de fortsätter att arbeta på sjukhuset?
Haile Matheme har inte funnit någon möjlighet att jobba kvar inom det stora sjukhusets hank och stör. Samtidigt har han visat att hans klinik fungerar på egen hand - och hans renommé är aktningsvärt runt om i Europa. Patienter från Grekland och Tyskland är på väg hit. Det borde väl betyda att även Uppsala läns patienter med denna svåra cancerform får behandlas på UCC?
Återstår att se hur ett samarbete mellan UCC och UAS kan fungera i praktiken - och om alla hard feelings är borta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar