tisdag 2 oktober 2012

Till Amerikat

Det lär inte ha med den pressade ekonomin att göra. Eller vem som ska vinna den första valdebatten i USA natten mot torsdag. Men kommunchefen Kenneth Holmstedt, finanskommunalrådet Fredrik Ahlstedt (M) och oppositionskommunalrådet Marlene Burwick (S) reser i alla fall till USA och Uppsalas vänort Minneapolis för några dagar. Utbytet är kanske viktigt för storstaden Uppsala.
Men det innebär också att vi får vänta tills i nästa vecka innan den nya ekonomiprognosen - augustiprognosen - kan presenteras. Siffrorna brukar visa ganska säkert hur sakernas tillstånd är.

Nu får vi inte veta att det "konstlade" överskottet blir 140 miljoner kronor enligt prognosen förrän delegationen kommit hem. Kanske skulle man inte fått veta det ändå - kommunen har ju en förmåga att inte läcka något till media "i förväg" - att ha kommunikationsplaner som går ut på att hålla tyst så länge som möjligt.
Att överskottet är konstlat beror på att tillfälliga intäkter i form av återbetalda försäkringspremier är det som huvudsakligen räddar kommunen från "röda siffror".
Mest oroväckande är kanske socialbidragsutvecklingen (underskott hos UAN på 62 miljoner) och de skrala siffrorna för vissa gymnasieskolor.
Trots de rätt stora intäktsförbättringarna - av tillfällig karaktär - når kommunen inte upp till det tänkta överskottsmålet 2% (motsvarar ung 200 miljoner). Det behöver kommunen kanske inte göra nästa år heller, men nog krävs en viss inbromsning för att klara ekonomin... Och hur kan man hålla den långsiktiga nivån 2% med flera år i rad under nivån?
Med spänning avvaktar jag också beskeden på torsdag vilka gymnasieskolor som drar det kortaste stråna - ska vi gissa att det blir delar av Bolandsskolan och GUC som stryks?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar