tisdag 16 oktober 2012

Plus och minus

Kunde idag konstatera att Uppsalaluften går mot bättre tider. Redan i år räknar miljökontorets Christer Solander (lämpligt efternamn förresten) med att luften i centrala Uppsala (Kungsgatan) klarar normerna i år dels vad gäller PM-10 partiklar och även när det gäller kvävedioxid. Partikelhalten har överskridits vid 20 tillfällen i år - "tillåtet" maxvärde är 35 överskridanden och det lär inte uppmätas före nyår. Kvävedioxidhalten har varit för hög vid 2 tillfällen - maxantal är 7.
Vid årsskiftet inrättas dessutom en miljözon med skärpta miljökrav på den tunga trafiken. Det är osäkert vad det betyder i realiteten, men att liknande miljözoner inrättats på olika håll i landet tidigare har åtminstone lett till att övergången till miljövänligare tunga fordon påskyndats. Om vintern blir kall har också en inverkan på luftkvaliteten.
Sedan kollar jag Sveriges kommuner och landstings ekonomirapport och konstaterar att kommunsektorn går mot tuffare tider. Totalt gör kommunsektorn ett starkt resultat i år - med +18 miljarder kronor, varav engångsintäkter på 11 miljarder. Nästa år förutspås överskottet sjunka till 9 miljarder. Det skulle behövas ungefär dubbelt så stora överskott för att uppnå "god ekonomisk hushållning", eller 1% som SKL räknar med. I Uppsala vill kommunen egentligen ha ett överskott på 2%. Nästa år ökar skatteinkomsterna från pensionärerna tydligt, medan löneskatterna inte ger samma ökning.
Skattehöjningar och ökade statsbidrag behövs enligt SKL.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar