söndag 27 september 2015

Konstnärligt tegel

Tiundaskolan ska snart rivas och idag gavs allmänheten chansen att se den konstnärliga utsmyckningen i matsalen, aulan och centralkapprummet, utförd av konstnären Ingrid Atterberg för drygt 60 år sedan (skolan togs i bruk vt 1964).
 Men den genomgående monumentala effekten som konstnären strävade efter genom att enbart använda tegel i utformning av väggar och utsmyckning - detta som konstnärens hyllning till S:t Eriks tegelbruk som fanns på platsen innan skolan byggdes - kan idag inte visas upp.
 Genom åren har nämligen mycket förändrats: aulan har delats upp och finns inte kvar, enbart en vägg har den ursprungliga tegelkaraktären - och det stora centralkapprummet har delats upp  i lektionssalar, taket har sänkts för en otymplig ventilation, som skymmer den övre delen av konstverket, och tegelväggarna har delvis målats i vitt och blått. Så det ser inte ut som det gjorde då rektor Ivarsson hälsade oss elever välkomna till vårterminen 1964 och en helt ny skola, en skola som nu har tjänat ut. Den nya skolan ska stå färdig om ett par år och en del av Ingrid Atterbergs konstnärliga utsmyckning ska bevaras i den nya skolan, men den genomtänkta användningen av tegel som innerväggmaterial bär bara vi tidiga Tiundaelever i vårt minne...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar