fredag 4 april 2014

Tiggarnas utsatta situation

De speciella härbärgen för tiggare som öppnade i vintras har stängt. Nu hänvisas de rumänska medborgare det mest rör sig om till... ja, vadå? De har inte blivit färre... Nu inbjuder kommunalrådet Ebba Busch Thor (KD) den rumänske ambassadören att komma till Uppsala för att diskutera långsiktiga och hållbara lösningar för de rumänska medborgare som söker sig till Uppsala...
Frågan är vad diskussionen ska utmynna i vad gäller "de utmaningar och de möjligheter som Europasamarbetet innebär" när det gäller att hitta en gemensam lösning för de människor som befinner sig i en utsatt situation... Vad menar Ebba Busch och övriga politiker i ledningen ska hända?

1 kommentar:

  1. Ja, det är ganska obegripligt vad Ebba Busch menar. Men jag tycker kanske att det är ännu märkligare att Fredrik Ahlstedt skriver i brevet till ambassadören att han håller med henne om det hon skriver i DN http://www.dn.se/debatt/att-tillata-tiggeri-forsvarar-for-romerna-att-integreras/ . Hon skriver ju där att hon anser att en åtgärd borde vara förbud av tiggeri, detta borde han ju ha kritiserat mot bakgrund av vad vi i Uppsala har sagt att tiggeriförbud inte är en vettig åtgärd. Hur som helst är ju en dialog med ambassadören välkommen. Det handlar om att Uppsala kommun ska kunna rikta akut stöd till människor i behov av stöd, men kanske framförallt att på ett adekvat sätt hjälpa dessa människor att hitta vägar till ett bättre framtidsutsikter. Självfallet är också diskussionen om EU viktigt, EU-länderna måste tvingas leva upp till kravet om mänskliga rättigheter. De EU-medel som avsatts för att hjälpa romer i bla Rumänien måste ju också användas. MP kräver att EU-kommussionen får verktyg att agera mot EU-länder som bryter mot Mänskliga rättigheter, tex möjlighet att dra in ersättningar, ogiltigförklara diskriminerande lagstiftning, frånta ett land rösträtt. MP anser också att staten ska ge kommunerna stöd för att ha en tak-över-huvudet-garanti. Många EU-migranter saknar sjukförsäkring, här kan landstingen ordna samverkan med frivilligorganisationer. I Stockholm finns tex organisationen läkare i världen. Här bör Rumänska staten också kunna bidra på något sätt.
    Maria Gardfjell

    SvaraRadera