torsdag 9 januari 2014

Knutby åter i fokus

Den tionde januari 2004 small skotten i Knutby. Vad som hände återberättas nu i alla medier så här tio år efteråt. Intresset för den märkliga historien är uppenbart stort... En pastor som suggererar sin älskarinna/barnflicka att mörda pastorsfrun och dessutom en granne vars fru är en annan av pastorns älskarinnor. En församlingsmiljö med märkliga inslag som t.ex. kulten av Kristi Brud. Livstids fängelse för pastorn och barnflickan fick psykiatrisk vård... Pastorn misstänktes också för mord på sin första hustru, men frikändes.
Vad ska man säga om saken så här långt efter? Uppenbarligen har församlingen fortlevt med i stort sett samma numerär som då trots att pingstkyrkan uteslöt församlingen och uppmanade till upplösning. En del har hoppat av, en del har kommit till. Pastorsbemanningen har minskat från 6 till 3 - Helge Fossmo, Kim Wincent och Åsa Waldau tjänstgör inte längre - av vitt skilda skäl. Helge Fossmo sitter i Tidaholmsfängelset, Kim Wincent vill inte kommentera varför han avgått.  Åsa Waldau - som ju var stommen i Kristi Brudkulten sägs ha övergått i en passiv roll där hon inte ens deltar i gudstjänsterna i församlingens samlingslokal, som varit i bruk några år. Men Åsa Waldau är ändå en uppskattad person - hennes målningar finns rikt representerad i många av församlingsbornas bostäder. Mycket av församlingslivet rullar vidare på samma sätt som tidigare. Gamla konflikter kring församlingen lever än - bl.a. finns anhöriga som är bekymrade över att de har dålig kontakt med släktingar som är med i församlingen... Men pastor Gembäck, som nu leder församlingen, menar att detta är en liten grupp - och att det rör sig om vuxna som valt att ingå i församlingen... Nog så smärtsamt, men kanske inte helt unikt.
Slutsats? Församlingen och dess kultur var en av förutsättningarna för att Helge Fossmo och Sara Svensson kunde begå sina brott. Men det innebär väl inte att det sektliknande församlingslivet i sig leder till nya brott även utan pastorn och barnflickan? Och kanske klingar intresset för församlingen ut så småningom om inte nya märkligheter inträffar...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar