tisdag 22 oktober 2013

Listbråket

Debatten om "petningen" av Lena Sommestad (se tidigare inlägg) - så att hon placeras som 4:a på socialdemokraternas valsedel i riksdagsvalet i länet - går het på sociala medier. Ändå är listan inte fastställd ännu. Men socialdemokraterna som bara har 3 mandat i länet (se tidigare inlägg) efter "katastrofvalet 2010" hoppas kunna återta det fjärde och dessutom erövra regeringsmakten, vilket kan innebära regeringsuppdrag för Sommestad och Shekarabi - därmed skulle också Gustav Lantz och Carolin Andersson kunna titulera sig riksdagsledamöter.
Man kan undra hur denna strid om placering av Sommestad egentligen kunnat bli så omfattande? I sak rör det frågan om vinster i välfärden, där Sommestad sägs ha en mer radikal åsikt. Men (S) har ju en kongresskompromiss i frågan och i den kommande valrörelsen lär väl alla (S)-kandidater hålla sig till den, även Lena Sommestad?
Frågan är om (S) är betjänta av en personstrid - varför inte sätta Agneta Gille på första plats, Ardalan Shekarabi på andra och Lena Sommestad på tredje. Då skulle riksdagsledamoten Pyry Niemi visserligen kunna känna sig petad - på samma sätt som Sommestad med listförslaget blir det. Och Carolin Andersson skulle avancera till 5:e plats...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar