tisdag 25 februari 2014

Brandtal i fullmäktige

Över 1800 Östhammarsbor är så missnöjda med räddningstjänsten att de genom en folkomröstning vill bryta samarbetet med Tierp och Uppsala om räddningstjänsten. Frågan är hur alternativen ska formuleras, men i princip skulle Östhammars kommun kunna bygga upp en egen räddningstjänst enligt den modell som fanns innan samgåendet - först med Tierp, sedan med Uppsala och Tierp. Förmodligen skulle det bli dyrare, men den lokala kontrollen skulle öka. Varför inte komplettera "supervalåret" med en lokal folkomröstning?
I Uppsala vill Sverigedemokraterna profilera sig som ett parti som värnar om landsbygden och vid måndagens kommunfullmäktigesammanträde fick deras motion om att öka bemanningen vid deltidsbrandkårerna i Knutby, Skyttorp och Järlåsa tjäna som tema för ett valtal i fullmäktige, eller brandtal, som Eva Edvardsson (FP) vitsade till det. Pavel Gamov (SD) verkade nöjd med epitetet.
Sverigedemokraterna har förstås chans att dra till sig fler landsbygdsröster sedan centern satsat mer på storstäderna - partiet har sedan länge en viss förankring där. Men det finns fler partier som vill locka röster i glesbygden så kanske kan dessa frågor märkas lite mer i valrörelsen när den väl kommer igång...
I sak ledde SD-motionen inte någonstans, men frågan lär ändå leva...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar