torsdag 3 december 2015

Grattis UNT!

Idag firade Upsala Nya Tidning, UNT, 125 år. Jag känner lite med den tidningen, den har alltid haft ett visst mått av respekt i min släkt. Det beror på att min mormors far - Manne Hammarberg - och hans bror - Karl Hammarberg - på 1880-talet studerade i Uppsala och var aktiva verdandister. Båda tecknade sig för 500:- kronor i det ursprungliga aktiebolag med ändamål att ge ut en frisinnad, frihandelsvänlig tidning. Kampen för allmän rösträtt var också en hörnsten.
Bröderna Hammarbergs aktietecknande framgår f.ö. av ett dokument som finns i Lennart Hirschfeldts böcker om Tidningen... Manne skrev en del i tidningen men kom att ägna större delen av sitt yrkesliv på Göteborgs Handels och Sjöfartstidning, GHT. Karl blev medarbetare och redaktör för Norrköpings tidningar. Så småningom utkonkurrerade UNT konkurrenterna - Uppsala Posten, tidningen Uppsala och Fyris.
PS: Av ovan nämnda dokument framgår att vid den första vändan betalade intressenterna 50% av den summa man tecknade sig för (mellan 50:- och 1000:-). Huruvida de fullföljde betalningarna till fullo framgår inte av dokumentet. Men det är väl preskriberat vid det här laget...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar