måndag 8 september 2014

Kommunfullmäktiges ledning efter valet

Vem blir ordförande i kommunfullmäktige under nästkommande mandatperiod. Ordföranden, Lars Bäcklund (M) och vice ordföranden Agneta Simonsson (FP) ställer inte upp nästa period även om alliansen behåller makten. Nya namn måste skakas fram. Om det blir maktskifte kommer troligen ordföranden att hämtas från socialdemokraterna och därmed skulle inte den tredje ledamoten av presidiet, Alf Karlsson (MP) komma ifråga som ordförande.
På den borgerliga sidan pekar många på moderaten Magnus Åkerman som kandidat till ordförandeposten vid alliansseger i valet. Han är verksam vid handelskammaren och anses ha en känsla för representation och att föra ordförandeklubban. På den rödgröna sidan tror en del mer på förra kommunalrådet Gunnar Hedberg (M) som ny fullmäktigeordförande...
Vid maktskifte kan socialdemokraten Carl Lindberg bli aktuell. Samtidigt påpekar en del att det borde vara en kvinna på posten efter ett antal år med män som ordförande. En lämplig kandidat lär vara Monika Östman (S).
Ordförande i kommunfullmäktige har kanske inte en egentlig maktposition, men handlaget med klubban kan vara nog så viktigt och det är stundtals mycket att hålla reda på. När det gäller kommunens "statsminister", ordföranden i kommunstyrelsen vill alliansen behålla Fredrik Ahlstedt (M) medan de rödgröna vill ha Marlene Burwick (S).  Kommunalrådet Stefan Hanna (C) sägs plugga på vad KSO-uppdraget innebär ifall centern skulle få en rejäl framgång...

1 kommentar:

  1. Jag tror faktiskt att varje parti vill ha ordförandeposten i kommunstyrelsen, största partiet i majoritet får posten men fram till valdagen arbetar vi alla för att just vårt parti ska bli det största.

    SvaraRadera