söndag 15 september 2013

Svenska kyrkan och SD

Det verkar som om valdeltagandet i kyrkovalet idag har varit större än beräknat. Intrycket redovisas av funktionärer jag talat med i samband med valet. T.ex. folkpartipolitikern Peter Nordgren som delade ut valsedlar vid Vindhemskyrkan på eftermiddagen. Han ställer upp för "Fria liberaler i Svenska kyrkan" (FiSK) och toppar kandidatlistan i valet till kyrkomötet. -Det har varit mycket fler än vanligt, är hans intryck.
Och orsaken till högt valdeltagande är att många vill förhindra att Sverigedemokraterna får ökat inflytande - partiet har ju försökt mobilisera inför just kyrkovalet. I Uppsala har de andra partierna försökt mobilisera mot SD och ska man tro dessa observationer har man till viss del lyckats.
Men jag hör från Malmö att man där fått köa i 90 minuter för att få rösta och köerna är långa ännu när detta skrivs vid 19-tiden.
Frågan om hur kyrkovalet går har blivit mer intressant i och med det ökade deltagandet. Vi väntar nu på resultaten.
Tillägg kl 23:  Valdeltagandet tycks bara ha ökat marginellt - från 11,9% till 12,7%. Men då är resultaten i de största distrikten kvar att redovisa - i Malmö stängdes vallokalerna betydligt senare än 20 - de som stod i kö då lokalen egentligen skulle stänga fick rösta - och de var många...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar