fredag 14 juni 2013

Brist eller överskott på dagis

Är det en följd av Uppsalas dåliga ekonomi att man nu talar om att stänga dagisavdelningar i brist på barn?
Det är ju vanligt att trycket på förskolorna är lägre på sensommaren än på vårterminen - men det brukar inte leda till personalminskningar eftersom man vet att det lite lägre barnantalet på hösten uppvägs av det lite högre på våren.
Under senare år har ju fokus helt varit på att försöka skaka fram tillräckligt många förskoleplatser så att inget barn ska bli utan plats ens under vårmånaderna. Det innebär att verksamheten dimensioneras efter behovet på vårkanten. Då finns bristen - eftersom det dels föds fler barn på våren och skolåret gör att det blir flest lediga platser så 5-6 åringarna går till Förskoleklass på hösten.
 Det hela har klarats genom att många "vårföräldrar" fått "omöjliga" erbjudanden (dagis långt borta t.ex) och därvid tackat nej - farfar/morfar har fått rycka in (eller någon annan) och hjälpa till att dryga ut föräldraledigheten så att det har kunnat matchas med en dagisdebut i augusti fastän behovet funnits redan i mars...
Men att minska på personalen i ett yrkesområde där det råder brist på personal och där pensionsavgångar väntar  - verkar lite ... kortsiktigt. Kanske också direkt olämpligt att möta den under året ojämna efterfrågan med osäkra anställningsvillkor?
Rätta mig om jag har fel!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar