tisdag 11 december 2012

Revirstrider kring industrimuséet

Sedan en tid ansvarar kulturnämnden - och inte kommunstyrelsen - för de kommunala bidragen till Uppsala Industriminnesförening. Det innebar att ramen för kulturnämnden räknades upp med 400 000 kronor, vilket motsvarade vad föreningen fått från kommunstyrelsen - eller om man så vill den hyra föreningen betalade till kommunala Industrihus, som äger lokalerna vid Salagatan 16.
Men en annan förändring var att föreningen nu måste ansöka om bidrag varje år och ansökan ska vara inne senast den 15 juni. I år kom det ingen ansökan förrän fem månader senare, efter en del påstötningar. Andra föreningar som lämnat in ansökan försent har i princip fått kalla handen. Kulturchefen - Sten Bernhardsson - förordade därför att föreningen inte skulle få något bidrag, trots att de behöver 440 000:- kronor för att få ihop till årshyran. Föreningens övriga intäkter är obetydliga.

Men Industriminnesföreningen använder sina pengar till att driva det lilla - men för många uppsalabor intressanta museum som visar föremål, bilder och skulpturer från Uppsalas starka industriepok. Här får man veta mycket om Uppsala Ättiksfabrik (Slotts), Gahns tvålfabrik, Nymanbolagen, Scan, osv.
Det vore förstås fel att stänga detta museum så där hux flux. I vart fall måste någon komma med en lösning på hur muséet skulle kunna leva vidare innan man drar in bidragen.
Nu inträder en märklig period. Vice stadsdirektör Åsa Morén gör kulturnämnden uppmärksammad på att de tagit över ansvaret och samtidigt fått mer pengar - hon gör även klart att kommunalrådet Stefan Hanna (C) oroar sig över att kulturnämnden ska följa sina regler och vägra bidrag.

Nu kommer ärendet inte att avgöras i kulturnämnden på onsdagen som tänkt var - troligen blir det återremiss och en möjlighet att komma med ett positivt bidragsbeslut i januari.

Kvar står frågan: vem har att prioritera i kulturnämndens budget? Och vilken betydelse har det att verksamheten ifråga har flera före detta kommunalråd i sin supporterskara? Främst bland dem Roland Agius... Och är vissa bidrag att betrakta som orubbliga, även när proceduren inte följs. Detta kan bli en intressant debatt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar