söndag 23 december 2012

Lennart Bodin in memoriam

På eftermiddagen dan före julafton nås jag av budet att Lennart Bodin är död. Hans hjärta ville tydligen inte vara med längre. Lennart blev 82 år.
Lennart Bodin har i mycket varit en förebild för mig och många med mig. Han var självlärd som journalist och hade ett brett kontaktnät som renderade i många nyheter i Arbetarbladets torsdagstidning (som senare fick heta Uppsala Demokraten) och i lokalradion. Sporten var hans bas. När lokalradions föregångare - regionalradion - startade hade han redan jobbat med den regionala sportkrönikan en tid och hans engagemang för den uppländska idrotten (inte minst Sirius fotboll och dess allsvenska sejour) gick inte att ta miste på. Lennart sysslade också med allmän journalistik och politik. Att han därvid höll benhårt på socialdemokraterna var allmänt känt - men han kunde ändå behålla en trovärdighet i alla politiska läger.
När han avslöjade att Volvo skulle lägga ned sin båtmotorfabrik i Uppsala hade han egna mycket väl insatta källor. Det tog flera veckor innan andra media var ifatt på den nyheten.
Lennart jobbade några år som nyhetschef vid Sveriges Radio Uppland, men annars var han urtypen av "Reportern" som alltid var i tjänst. Han kunde hitta nyheter i de mest skilda miljöer. Man kunde inte annat än imponeras av hans sätt att extemporera in sena nyheter till Arbetarbladet. 
Lennart ville inte kalla sig grävande journalist, annat än i meningen att all äkta journalistik är grävande och ifrågasättande. Men någon som har lika stor koll på läget som Lennart finns knappast idag. Och hans noggranna tidtagning och bedömning av inlägg i Uppsala kommunfullmäktige gav honom stora kunskaper om Uppsalapolitiken.
Vi som haft den stora ynnesten att jobba med Lennart vet också vilken hängiven kompis han var. Han lämnar ett stort tomrum efter sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar